Bismillah

MY BLOG

Jumaat, Mei 21, 2010

Pengaruh Muzik Dalam Percintaan.





Kala anda memandu sendirian, kedengaran satu irama lagu lama yang begitu memberi nostaglia kepada diri anda di radio. Serentak dengan itu hati anda tiba-tiba berbunga dan terimbas kembali kisah cinta lama.
Mood sedih, stres beransur hilang dari ingatan setelah mendengar lagu tersebut. Tak sanagka sebuah lagu boleh mengubah mood anda bukan?

Siapa yang tidak membesar dengan lagu, dari kecil kita didengarkan dengan lagu nasyid ketika ibu mendodoikan dalam pelukan, menginjak kanak-kanak lagu di tadika menjadi hiburan setiap hari.Menjelang remaja, lagu-lagu cinta mula mengambil tempat dan begitulah apabila mempunyai pasangan dan begitulah seterusnya, pasti ada satu lagu yang liriknya begitu bermakna dalam hubungan anda berdua.




Dalam satu kajian yang dilakukan oleh pakar psikologi membuktikan, muzik, terutamanya muzik klasik amat mempengaruhi perkembangan IQ (Intelegent Quotien) dan EQ (Emotional Quotien).
Seorang bayi yang biasanya didengarkan dengan bunyi akan lebih berkembang kecerdasan, emosional dan kecerdikannya berbanding bayi yang jarang didedahkan dengan bunyi.


Jadi bagaimana muzik boleh membangkitkan rasa cinta dalam hubungan anda?



Dalam satu situasi yang mana pasangan suami isteri telah memasuki satu fasa yang sibuk untuk 'beromantis', muzik boleh menjadi pengantara untuk tujuan tersebut. Tidaka salah untuk memutar kembali lagu-lagu lama yang pernah anda minati supaya boleh mencipta mood dalam hidup.

Anda dan pasangan boleh menikmati muzik dalam keadaan tenang, bersedia dan tanpa gangguan lain (pastikan anak sudah tidur dan tiada bebanan kerja menanti). Pasti mood anda berdua akan bersemarak kembali seperti zaman percintaan dulu.
Seorang ahli muzik dan pendidik mengatakan, muzik klasik secara umumnya berasal dari ritma denyut nadi manusia. Ia mempunyai pengaruh yang besar dalam perkembangan otak, pembentukan jiwa, karakter, bahkan manusia secara keseluruhannya.
Kajian juga menunjukkan muzik mempunyai tiga bahagian utama iaitu rentak (beat), ritma dan harmoni. Rentak mempengaruhi tubuh, ritma mempengaruhi jiwa manakala harmoni mempengaruhi roh. Contoh paling jelas ialah apabila kita mendengar muzik rock, pasti tubuh juga akan bergerak seiring dengan muzik. Jika hati di rendung kesedihan, kita cenderung memilih irama yang indah dan teratur. Perasaan kita akan lebih tenang dan lega.
Jika dilihat di luar negara, kebanyakkan hospital akan memperdengarkan lagu-lagu berirama sentimental untuk membantu menyembuhkan pesakitnya.

Ini suatu bukti bahawa ritma amat mempengaruhi jiwa manusia, sedangkan harmoni pula mempunyai pengaruh besar dalam roh.
Jika kita menonton filem seram misalnya, pasti ada muzik melatari setiap babak suspen yang boleh membuatkan bulu roma kita tegak berdiri. Kesimpulannya muzik yang baik bagi kehidupan manusia adalah muzik yang seimbang antara rentak, ritma dan harmoninya.




Kajian impak muzik terhadap tumbuhan.


Seorang ahli biofizik telah melakukan satu eksperimen khas tentang pengaruh muzik terhadap kehidupan makhluk hidup.
Dua tanaman dari jenis dan usia yang sama diletakkan pada tempat yang berbeza. Satu diletakkan dekat pembesar suara yang menyajikan lagu-lagu slow rock dan heavy rock, manakala satu lagi diletakkan pada pembesar suara yang memperdengarkan lagu-lagu yang indah dan berirama teratur.

Dalam beberapa hari ternampak perbezaan yang ketara pada kedua-dua tumbuhan tersebut. Tanaman yang berada dekat speaker lagu heavy rock layu dan mati, sedangkan tanaman yang berada ddekar dengan speaker lagu-lagu indah, tumbuh segar dan berbunga.

Suatu bukti yang amat nyata ialah muzik mempengaruhi kehidupan makhluk hidup. Alam semesta anugerah Allah SWT juga dianugerahi muzik alam yang sungguh indah. Derburan ombak di laut, deru angin dan rintik hujan merupakan muzik alam yang sangat indah dan istimewa. Dan memang sudah terbukti bahawa bunyi dari alam sekitar juga mempunyai pengaruhi yang besar dalam kesihatan mental manusia.

Seorang pujangga pernah berkata, jika anda merasakan hidup anda kusut, cuba anda cek samada anda telah mendengar muzik atau tidak pada hari tersebut....

Jumaat, Mei 14, 2010

7 Things to Stop Doing Now on Facebook


by Consumer Reports Magazine
Wednesday, May 12, 2010

provided by
ConsumerReports

Using a Weak Password

Avoid simple names or words you can find in a dictionary, even with numbers tacked on the end. Instead, mix upper- and lower-case letters, numbers, and symbols. A password should have at least eight characters. One good technique is to insert numbers or symbols in the middle of a word, such as this variant on the word "houses": hO27usEs!

Leaving Your Full Birth Date in Your Profile


It's an ideal target for identity thieves, who could use it to obtain more information about you and potentially gain access to your bank or credit card account. If you've already entered a birth date, go to your profile page and click on the Info tab, then on Edit Information. Under the Basic Information section, choose to show only the month and day or no birthday at all.

Overlooking Useful Privacy Controls

For almost everything in your Facebook profile, you can limit access to only your friends, friends of friends, or yourself. Restrict access to photos, birth date, religious views, and family information, among other things. You can give only certain people or groups access to items such as photos, or block particular people from seeing them. Consider leaving out contact info, such as phone number and address, since you probably don't want anyone to have access to that information anyway.




Posting Your Child's Name in a Caption

Don't use a child's name in photo tags or captions. If someone else does, delete it by clicking on Remove Tag. If your child isn't on Facebook and someone includes his or her name in a caption, ask that person to remove the name.

Mentioning That You'll Be Away From Home

That's like putting a "no one's home" sign on your door. Wait until you get home to tell everyone how awesome your vacation was and be vague about the date of any trip.

Letting Search Engines Find You

To help prevent strangers from accessing your page, go to the Search section of Facebook's privacy controls and select Only Friends for Facebook search results. Be sure the box for public search results isn't checked.

Permitting Youngsters to Use Facebook Unsupervised

Facebook limits its members to ages 13 and over, but children younger than that do use it. If you have a young child or teenager on Facebook, the best way to provide oversight is to become one of their online friends. Use your e-mail address as the contact for their account so that you receive their notifications and monitor their activities. "What they think is nothing can actually be pretty serious," says Charles Pavelites, a supervisory special agent at the Internet Crime Complaint Center. For example, a child who posts the comment "Mom will be home soon, I need to do the dishes" every day at the same time is revealing too much about the parents' regular comings and goings.

Bila Tayar Perlu Ditukar.


Untuk kenderaan penumpang persendirian.

  • lapisan bunga menyentuh tanda paras amaran botak (tread wear indicator) atau capai ukuran minima 1.6mm.
  • terdapat rekahan, tanda haus yang tidak sekata atau terdapat benjol di permukaan bunga/ dinding tayar.
  • pernah pancit lebih 5 kali di kawasan bunga tayar (tayar yang sama) atau lubang pancit (punctured hole) berdekatan satu sama lain (anggaran 1 inci).
  • pancit di dinding (side wall) atau bahu tayar sebelah bawah (lower shoulder).
  • kecederaan atau kerosakan pada dinding tayar.
  • bunga tayar yang tidak sekata akibat dari pakir yang lama.
  • tayar yang digunakan melebihi dari 5 tahun penggunaannya.
  • sila hubungi kedai tayar yang bertauliah untuk pemeriksaan dan maklumat lanjut.




Punca-punca penyebab tayar meletup.


  • kurang tekanan angin dalam tayar.
  • tayar terlebih angin.
  • membawa lebih muatan dari had kemampuan tayar.
  • terlanggar objek atau lubang yang besar pada permukaan tayar.
  • penggunaan tayar melebihi jangka hayat.
  • penggunaan tayar yang sedia rosak seperti terdapat benjolan dan luka/koyak.
  • penggunaan melebihi dari tanda paras amaran botak (TWI).
  • gaya pemanduan melebihi kemampuan tayar.
  • pemilihan tayar yang salah seperti had berat dan index kelajuan lebih rendah dari penggunan asal (bacaan index berat dan kelajuan lebihrendah dari spesifikasi pengilang kenderaan).
  • tidak menyelenggara tayar dengan sempurna seperti pengabaian penjajaran dan pengimbangan tayar (wheel alignment and balancing).
  • terdapat kesan rekahan pada dinding dan lapisan bunga tayar.
  • proses pembaikan dan penampalan selepas kebocoran yang tidak betul.

Khamis, Mei 13, 2010

Soccer star in youth.









PLEASE TAKE NOTE SHREDDERS MACHINES


DEAR ALL,

PLEASE BE CAREFUL WHEN YOU CARRYOUT ‘SISIH’ OF CLASSIFIED DOCUMENTS! SHARE THIS INFO TO ALL QE ZONE MEMBER AT YOUR SECTION.

Beware and be cautious when performing jobs. Accidents can occur anywhere, even at the office.

Sharing with you all a picture of a hand that was accidentally caught inside a 'Paper Shredder'.

The person was trying to take paper jammed out from the shredder but didn't realize that her fingers was caught and pulled inside.

Remember always switch off the power and remove the power connection plug, when trying to remove any jammed paper.

Cara nak jimat pampers...

Ingin belajar sesuatu..

http://www.starfall.com/ Learn to Read with phonics www.starfall.com A free website to teach children to read with phonics. For preschool, kindergarten, and first grade. Exciting phonics games and online interactive books. http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en home | LearnEnglish Kids | British Council learnenglishkids.britishcouncil.org Welcome to new LearnEnglish Kids! All your favourite games, songs, stories and activities are here - you can have fun and learn English too! You can search for your favourites, orhave a look at the new Explore sectionand find out where everything is. Kalau nak alih bahasa melayu ke english dan sebaliknya hanya perlu copy and paste di http://www.citcat.com/ tapi lepas tu kena sesuaikan ayatlah kadang2 bercelaru sikit, enjoy A multipurpose portal enabling searching and surfing of real-time translated text and web pages. Surf the Internet in your own language! Dalam banyak buku , buku "rich dad and poor dad" banyak memberi kesan peribadi .Yang ulat buku tentu dah baca, dah 10 tahun kot buku ni terjumpa ebook pdf free kena download http://www.middleastpost.com/87/rich-dad-poor-dad-pdf-download/ . nak cepat2 download sebelum moderator delete. enjoy.. Rich Dad , Poor Dad pdf zip rar download www.middleastpost.com download rich dad poor dad for free zip rar pdf are available Free Arabic Language Course, Learn Arabic, Arabic Tuition www.madinaharabic.com Madinah Arabic - Free Arabic Course, Arabic Language Lessons, Forum and 1-to-1 tuition. Learn Classical–Qu’ranic, Modern Standard, Business Arabic and Islam. untuk peminat tv3 tonton rakaman kegemaran anda http://mobile.tv3.com.my/;jsessionid=wGOdK7q7FsQI1LrFPz2F8Q** Percuma software untuk menapis unsur2 lucah di internet diminta kawan2 yang ada internet tu download lah sebagai kawalan dari anak2 kecil dari terdedah... tapi bapa jangan risau boleh guna pasword untuk buka semula hehehe http://download.cnet.com/K9-Web-Protection-32-bit/3000-27064_4-10487710.html?tag=mncol . Harap sebarkan pada kawan2 lain sharing is caring. Tambahkan ilmu pegetahuan dengan menonton documentary. macam macam topic ada http://topdocumentaryfilms.com/ Tukartiub mengulas berita semasa secara sinis dan jenaka. http://tukartiub.blogspot.com/ enjoy... Tukar Tiub tukartiub.blogspot.com Web tv tempatan terbaik low broadband pun streming ok tak putus http://www.tvselangor.com/live/channel1/ www.tvselangor.com The best web tv live http://www.mivo.tv/ web ni dari negara jiran kita. heran aku kita kat sini semua pun kena bayar. Nak tengok tv rancangan csi house dll astro pun kira outdated. enjoy.. http://tvshack.net/ TV Shack - tune in tvshack.net Welcome to tvshack.net, watch movies, tv shows, cartoons, standup comedy and documentaries free!

Harapan Tanpa Suara - Kami Perihatin.

Kelahiran - Anugerah Yang Tidak ternilai Untuk Seorang Wanita.

SOLAT

AL IKTIROF

TAUBATAN NASUHA

AYATUL KURSI

DOA-DOA HARIAN

DOA QUNUT

QASIDAH ISTIGHFAR

TELL ME WHY -DECLAN GALBRAITH - a children's tribute