Bismillah

MY BLOG

Selasa, Ogos 24, 2010

Peralatan Pembedahan Yang Menakutkan Di Zaman Dahulu

Peralatan pembedahan yang sangat menyeramkan dan menakutkan dari zaman dahulu.




Amputation Knife (1700s)

Pisau yang digunakan untuk pembedahan pada abad ke-18 yang biasanya melengkung, kerana ahli bedah cenderung membuat potongan melingkar melalui kulit dan otot sebelum tulang dipotong dengan gergaji. Pada 1800-an, pisau lurus telah digunakan untuk memudahkan pemotongan.


Amputation Saw (1600s)

Sementara beberapa ahli bedah memilih untuk mempamerkan kekayaan mereka dengan menghiasi gergaji rumit seperti ini, tetapi di celah-celah ukiran rumit tersebut terbukti sebagai tempat pembiakan bagi kuman.



Arrow Remover (1500s)

Tidak banyak yang diketahui mengenai alat ini, mungkin digunakan untuk membuka luka.



Artificial Leech (1800s)

Penyedutan darah seperti lintah itu adalah kaedah popular untuk pelbagai keadaan perubatan. Ditemui pada tahun 1840 dan sering digunakan dalam operasi mata dan telinga. Pisau yang berputar akan memotong luka di kulit pesakit, sedangkan silinder akan digunakan untuk menghasilkan vakum yang menyedut darah.



Bullet Extractor (1500s)

Extractors Peluru mempunyai hujung skru yang boleh dipanjangkan untuk menembusi peluru yang tertanam di tubuh pesakit dan kemudian menariknya keluar.



Cervical Dilator (1800s)

Alat ini digunakan untuk melebarkan leher rahim semasa bersalin. Dilator tersebut tidak digemari kerana ia sering menyebabkan leher rahim robek.



Circumcision Knife (1770s)

Pisau yang digunakan semasa proses berkhatan.



Ecraseur (1870s)

Ecraseur ini digunakan untuk memutuskan buasir, rahim atau ketumbuhan ovari. Tali itu dilengkarkan di atas ketumbuhan dan diperketat menggunakan Ratchet, untuk berhentikan peredaran darah ke kawasan tersebut.



Forceps (1800s)

Hemorrhoid Forceps ini digunakan untuk membuang buasir.



Hernia Tool (1850s)

Alat unik ini digunakan selepas pembedahan hernia. Ia dimasukkan ke dalam tubuh kawasan yang terkena hernia dan ditinggalkan di sana selama satu minggu untuk menghasilkan parut yang akan membantu menutup hernia.


Hirtz Compass (1915)

Kompas Hirtz digunakan untuk secara tepat menentukan di mana peluru berada di dalam tubuh.


Hysterotome/Metrotome (1860s-90s)

Hysterotome atau metrotome ini digunakan untuk mengampu leher rahim semasa pembedahan.


Lithotome (1740s-1830s)

Alat ini digunakan untuk merawat batu karang pada pundi kencing. Alat ini mengandungi pisau yang tersembunyi yang dimasukkan ke dalam pundi kencing untuk mengeluarkan batu karang.

Mouth Gag (1880s-1910s)

Kayu berbentuk skru akan dimasukkan ke dalam mulut pesakit semasa dibius untuk membolehkan pesakit bernafas.



Tonsil Guillotine (1860s)

Alat ini digunakan untuk merawat tonsil.


Tobacco Smoke Enema (1750s-1810s)

Alat ini digunakan pada dubur pesakit mungkin untuk merawat buasir.

Scarificator (1910s-20s)

Alat ini digunakan untuk menghiris kulit pesakit. Kulit itu kemudian digunakan untuk menampal kecederaan akibat terbakar atau kemalangan.


Skull Saw (1830s-60s)

Alat ini digunakan untuk memotong tengkorak.

Trephine (1800s)

Alat ini juga digunakan untuk memotong tengkorak.


Vaginal Speculum (1600s)

Specula digunakan pada rahim.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ingin belajar sesuatu..

http://www.starfall.com/ Learn to Read with phonics www.starfall.com A free website to teach children to read with phonics. For preschool, kindergarten, and first grade. Exciting phonics games and online interactive books. http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en home | LearnEnglish Kids | British Council learnenglishkids.britishcouncil.org Welcome to new LearnEnglish Kids! All your favourite games, songs, stories and activities are here - you can have fun and learn English too! You can search for your favourites, orhave a look at the new Explore sectionand find out where everything is. Kalau nak alih bahasa melayu ke english dan sebaliknya hanya perlu copy and paste di http://www.citcat.com/ tapi lepas tu kena sesuaikan ayatlah kadang2 bercelaru sikit, enjoy A multipurpose portal enabling searching and surfing of real-time translated text and web pages. Surf the Internet in your own language! Dalam banyak buku , buku "rich dad and poor dad" banyak memberi kesan peribadi .Yang ulat buku tentu dah baca, dah 10 tahun kot buku ni terjumpa ebook pdf free kena download http://www.middleastpost.com/87/rich-dad-poor-dad-pdf-download/ . nak cepat2 download sebelum moderator delete. enjoy.. Rich Dad , Poor Dad pdf zip rar download www.middleastpost.com download rich dad poor dad for free zip rar pdf are available Free Arabic Language Course, Learn Arabic, Arabic Tuition www.madinaharabic.com Madinah Arabic - Free Arabic Course, Arabic Language Lessons, Forum and 1-to-1 tuition. Learn Classical–Qu’ranic, Modern Standard, Business Arabic and Islam. untuk peminat tv3 tonton rakaman kegemaran anda http://mobile.tv3.com.my/;jsessionid=wGOdK7q7FsQI1LrFPz2F8Q** Percuma software untuk menapis unsur2 lucah di internet diminta kawan2 yang ada internet tu download lah sebagai kawalan dari anak2 kecil dari terdedah... tapi bapa jangan risau boleh guna pasword untuk buka semula hehehe http://download.cnet.com/K9-Web-Protection-32-bit/3000-27064_4-10487710.html?tag=mncol . Harap sebarkan pada kawan2 lain sharing is caring. Tambahkan ilmu pegetahuan dengan menonton documentary. macam macam topic ada http://topdocumentaryfilms.com/ Tukartiub mengulas berita semasa secara sinis dan jenaka. http://tukartiub.blogspot.com/ enjoy... Tukar Tiub tukartiub.blogspot.com Web tv tempatan terbaik low broadband pun streming ok tak putus http://www.tvselangor.com/live/channel1/ www.tvselangor.com The best web tv live http://www.mivo.tv/ web ni dari negara jiran kita. heran aku kita kat sini semua pun kena bayar. Nak tengok tv rancangan csi house dll astro pun kira outdated. enjoy.. http://tvshack.net/ TV Shack - tune in tvshack.net Welcome to tvshack.net, watch movies, tv shows, cartoons, standup comedy and documentaries free!

Harapan Tanpa Suara - Kami Perihatin.

Kelahiran - Anugerah Yang Tidak ternilai Untuk Seorang Wanita.

SOLAT

AL IKTIROF

TAUBATAN NASUHA

AYATUL KURSI

DOA-DOA HARIAN

DOA QUNUT

QASIDAH ISTIGHFAR

TELL ME WHY -DECLAN GALBRAITH - a children's tribute