Bismillah

MY BLOG

Selasa, November 30, 2010

Keluar Angin Berlebihan.

Pada amnya sekiranya masalah ini tidak mengganggu pekerjaan dan fungsi seseorang individu, ia tidak memerlukan individu itu untuk berjumpa doktor atau bertanyakan kepada orang lain tentang masalah mereka.
Bagi individu Muslim,ia boleh menjejaskan ibadat seseorang kerana ia boleh membatalkan wuduk jika kerap kali terkentut.


Masalah

Aspek psikologi tidak dapat dipisahkan bagi mereka yang ada gejala ini. Dalam menangani masalah ini, beberapa gejala umum haruslah dikenal pasti kerana ini adalah satu indikasi yang gejala keluar angin itu ada kaitan dengan masalah yang lebih serius.


Gejala-gejala ini termasuklah-
  • berat badan yang menurun
  • selera yang berkurangan
  • najis yang berdarah
  • sakit perut yang datang sewaktu tidur
  • pertukaran cara pembuangan air besar seperti menghadapi masalah cirit birit ataupun sembelit

Rawatan

  1. Kurangkan menelan angin seperti mengurangkan sebab sebab yang disebutkan tadi
  • makan dengan tenang, kunyah dengan betul dan jangan minum semasa makan
  • berhenti menghisap rokok
  • sekiranya ada masalah psikologi, haruslah mendapat rawatan dari pakar tertentu
2. Jauhkan makanan yang menyebabkan perut berangin
3. Kadangkala memerlukan antibiotik
4.Beberapa ubat seperti 'Charcoal' , 'Silicone', enzim tambahan boleh menolong masalah keluarnya angin yang berlebihan.


KEMBUNG

Seseorang individu yang ada gejala di atas serta menghadapi masalah keluar angin yang banyak atau kadang kala terasa kembung haruslah berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pandangan atau rawatan jika perlu. Kadang kala mereka perlu dirujuk pada pakar tertentu untuk mengenal pasti gejala tadi.




Punca Masalah Keluar Angin Berlebihan

Perlu difahami yang kandungan angin kepada seseorang individu itu berbeza dan juga dari hari ke hari. Selalunya 17ml gas keluar dari anus.
Dengan demikian, dianggarkan 400- 1500 ml keluar setiap hari. Ini juga bergantung kepada pemakanan serta masalah bakteria didalam usus besar.

Kita juga mesti faham bahawa lebih 2/3 dari gas tersebut berasal dari angin yang ditelan oleh seseorang individu itu.

Komposisi gas dalam usus juga berbeza. Dalam kajian, melebihi 250 jenis kompaun telah dikenal pasti. Ini tidaklah penting kerana tidak ada kaitan dengan punca banyaknya keluar angin.


Punca Utama
1.AROFAGIA ( menelan angin/udara)
  • bercakap terlalu cepat
  • makan terlalu cepat
  • hipervenklasi
  • merokok
  • tekanan jiwa
  • ada kaitan dengan perut kembung
  • masalah gigi palsu (golongan tua)
  • penyalahan penggunaan chewing gum
2.PEMAKANAN
  • kacang, peas, kobis
  • bawang putih, bawang merah
  • jus buah-buahan
  • epal
  • keju
  • minuman bergas
  • masalah intolenrasi kepada lektos
  • rempah-rempah
  • halia
serta bermacam macam jenis lagi makanan yang boleh menyebabkan banyakknya angin keluar dari usus/anus.

3. FLORA BAKTERIA DI DALAM USUS
  • masalah divertokulosis
  • penyumbatan usus
  • sindrom blind loop ( infikasi oleh gardia lamblia)

Akhirnya di sini boleh kita buat kesimpulan, iaitu jika anda menghadapi masalah seperti yang disebutkan diatas, sebaik baiknya berjumpalah dengan doktor yang pakar dalam bidang tertentu untuk menerima nasihat serta rawatan. Jangan mengambil tindakan sendiri atau menerima nasihat dari mereka yang tidak mengetahui secara lebih mendalam tentang masalah yang anda hadapi..

Sumber Utusan Malaysia
Dr Ishak Md Sood
Pakar Perubatan Gastroenterologi


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ingin belajar sesuatu..

http://www.starfall.com/ Learn to Read with phonics www.starfall.com A free website to teach children to read with phonics. For preschool, kindergarten, and first grade. Exciting phonics games and online interactive books. http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en home | LearnEnglish Kids | British Council learnenglishkids.britishcouncil.org Welcome to new LearnEnglish Kids! All your favourite games, songs, stories and activities are here - you can have fun and learn English too! You can search for your favourites, orhave a look at the new Explore sectionand find out where everything is. Kalau nak alih bahasa melayu ke english dan sebaliknya hanya perlu copy and paste di http://www.citcat.com/ tapi lepas tu kena sesuaikan ayatlah kadang2 bercelaru sikit, enjoy A multipurpose portal enabling searching and surfing of real-time translated text and web pages. Surf the Internet in your own language! Dalam banyak buku , buku "rich dad and poor dad" banyak memberi kesan peribadi .Yang ulat buku tentu dah baca, dah 10 tahun kot buku ni terjumpa ebook pdf free kena download http://www.middleastpost.com/87/rich-dad-poor-dad-pdf-download/ . nak cepat2 download sebelum moderator delete. enjoy.. Rich Dad , Poor Dad pdf zip rar download www.middleastpost.com download rich dad poor dad for free zip rar pdf are available Free Arabic Language Course, Learn Arabic, Arabic Tuition www.madinaharabic.com Madinah Arabic - Free Arabic Course, Arabic Language Lessons, Forum and 1-to-1 tuition. Learn Classical–Qu’ranic, Modern Standard, Business Arabic and Islam. untuk peminat tv3 tonton rakaman kegemaran anda http://mobile.tv3.com.my/;jsessionid=wGOdK7q7FsQI1LrFPz2F8Q** Percuma software untuk menapis unsur2 lucah di internet diminta kawan2 yang ada internet tu download lah sebagai kawalan dari anak2 kecil dari terdedah... tapi bapa jangan risau boleh guna pasword untuk buka semula hehehe http://download.cnet.com/K9-Web-Protection-32-bit/3000-27064_4-10487710.html?tag=mncol . Harap sebarkan pada kawan2 lain sharing is caring. Tambahkan ilmu pegetahuan dengan menonton documentary. macam macam topic ada http://topdocumentaryfilms.com/ Tukartiub mengulas berita semasa secara sinis dan jenaka. http://tukartiub.blogspot.com/ enjoy... Tukar Tiub tukartiub.blogspot.com Web tv tempatan terbaik low broadband pun streming ok tak putus http://www.tvselangor.com/live/channel1/ www.tvselangor.com The best web tv live http://www.mivo.tv/ web ni dari negara jiran kita. heran aku kita kat sini semua pun kena bayar. Nak tengok tv rancangan csi house dll astro pun kira outdated. enjoy.. http://tvshack.net/ TV Shack - tune in tvshack.net Welcome to tvshack.net, watch movies, tv shows, cartoons, standup comedy and documentaries free!

Harapan Tanpa Suara - Kami Perihatin.

Kelahiran - Anugerah Yang Tidak ternilai Untuk Seorang Wanita.

SOLAT

AL IKTIROF

TAUBATAN NASUHA

AYATUL KURSI

DOA-DOA HARIAN

DOA QUNUT

QASIDAH ISTIGHFAR

TELL ME WHY -DECLAN GALBRAITH - a children's tribute