Bismillah

MY BLOG

Selasa, September 15, 2009

Apakah petuanya bagi suami untuk menambat hati isteri?

  • Sentiasa berdoa agar disayangi.
  • Apabila balik rumah, tegur dan sentuh isteri sebelum buat kerja lain.

  • Tunjukkan keprihatinan dengan bertanya secara khusus mengenai kegiatan isteri sepanjang hari.

  • Jadikan seorang pendengar yang baik kepada isteri .Jangan tergesa-gesa untuk menyelesai masalah isteri. Apa yang lebih penting adalah simpati.

  • Berikan masa sekurang-kurangnya 30 minit perhatian yang berkualiti terhadap isteri.

  • Berikan bunga, minyak wangi atau seumpamanya sebagai hadiah atau untuk memujuk ketika isteri sedang marah.

  • Tolong masak atau ajak makan di luar sekali sekala.

  • Beri pujian mengenai penampilan isteri (rambut, wajah, pakaian dan sebagainya).

  • Pujuk apabila isteri marah atau kecil hati.

  • Beri bantuan atau kerjasama setakat yang mampu.

  • Luangkan masa yang lebih agar tidak mendesak isteri untuk lebih cepat bergerak atau bertindak.

  • Jika lambat pulang, beritahu lebih awal atau telefon rumah.

  • Sekiranya isteri minta bantuan, nyatakan boleh atau tidak dengan tidak mengungkit atau banyak komen.

  • Jika anda perlu bersendirian untuk berfikir, beritahu bila anda akan pulang.

  • Apabila sudah sejuk, beritahu isteri apa yang mengganggu fikiran secara sopan. Jangan menyalahkan isteri.

  • Bila isteri bercakap, beri perhatian sepenuhnya.

  • Apabila keluar, tanya isteri kalau ada sesuatu yang ingin dipesan.

  • Beritahu bila kita ingin berehat atau tidur.

  • Peluk isteri dengan penuh kasih sayang sekurang-kurangnya empat kali sehari.

  • Telefon isteri dari tempat kerja untuk bertanya khabar, sekadar ingin memberitahu "AKU CINTA PADAMU ".

  • Ucapkan kata-kata sayang sekurang-kurangnya dua kali sehari.

  • Tolong kemaskan katil atau bilik tidur.

  • Ajak isteri berjalan-jalan tanpa anak-anak.

  • Cuba tunaikan apa yang isteri hajati.

  • Nyatakan anda merinduinya bila berjauhan.

  • Bawa pulang buah tangan, kuih kegemaran isteri sekali sekala.

  • Sentiasa lakukan ibadah bersama.

  • Jika keluar daerah,telefon isteri memberitahu nombor telefon tempat penginapan dan memberitahu anda sudah selamat sampai.

  • Sentiasa kemas dan wangi sebelum tidur bersama.

  • Urut belakang isteri sekali sekala.

  • Peluk dan belai isteri sekali sekala tanpa implikasi seksual.

  • Sabar dan tenang apabila mendengar cerita dan masalah isteri.

  • Pamerkan kasih sayang di khalayak ramai. Jangan abaikan isteri atau tinggalkannya jauh ketika berjalan.

  • Apabila keluar berjalan, elok berpegangan tangan untuk menunjukkan kemesraan.

  • Buatkan air minuman untuk isteri sekali sekala.

  • Ketika makan di luar, jangan harapkan isteri memilih tempat makan setiap masa.

  • Beri perhatian lebih kepada isteri daripada orang lain ketika di kalayak ramai.

  • Lebihkan isteri daripada anak-anak.

  • Bila isteri kurang sihat, beri perhatian sewajarnya. Manjakan isteri sepertimana dia memanjakan anda.

  • Seeloknya masuk tidur serentak.

  • Belai isteri sebelum pergi kerja.

  • Ucapkan terima kasih setiap khidmat yang isteri berikan.

  • Cari masa untuk berdua-duaan sekali sekala.

  • Lakukan riadah bersama isteri.

  • Pergi berkelah sekali sekala.

  • Tolong cuci atau jemur pakaian sekali sekala.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ingin belajar sesuatu..

http://www.starfall.com/ Learn to Read with phonics www.starfall.com A free website to teach children to read with phonics. For preschool, kindergarten, and first grade. Exciting phonics games and online interactive books. http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en home | LearnEnglish Kids | British Council learnenglishkids.britishcouncil.org Welcome to new LearnEnglish Kids! All your favourite games, songs, stories and activities are here - you can have fun and learn English too! You can search for your favourites, orhave a look at the new Explore sectionand find out where everything is. Kalau nak alih bahasa melayu ke english dan sebaliknya hanya perlu copy and paste di http://www.citcat.com/ tapi lepas tu kena sesuaikan ayatlah kadang2 bercelaru sikit, enjoy A multipurpose portal enabling searching and surfing of real-time translated text and web pages. Surf the Internet in your own language! Dalam banyak buku , buku "rich dad and poor dad" banyak memberi kesan peribadi .Yang ulat buku tentu dah baca, dah 10 tahun kot buku ni terjumpa ebook pdf free kena download http://www.middleastpost.com/87/rich-dad-poor-dad-pdf-download/ . nak cepat2 download sebelum moderator delete. enjoy.. Rich Dad , Poor Dad pdf zip rar download www.middleastpost.com download rich dad poor dad for free zip rar pdf are available Free Arabic Language Course, Learn Arabic, Arabic Tuition www.madinaharabic.com Madinah Arabic - Free Arabic Course, Arabic Language Lessons, Forum and 1-to-1 tuition. Learn Classical–Qu’ranic, Modern Standard, Business Arabic and Islam. untuk peminat tv3 tonton rakaman kegemaran anda http://mobile.tv3.com.my/;jsessionid=wGOdK7q7FsQI1LrFPz2F8Q** Percuma software untuk menapis unsur2 lucah di internet diminta kawan2 yang ada internet tu download lah sebagai kawalan dari anak2 kecil dari terdedah... tapi bapa jangan risau boleh guna pasword untuk buka semula hehehe http://download.cnet.com/K9-Web-Protection-32-bit/3000-27064_4-10487710.html?tag=mncol . Harap sebarkan pada kawan2 lain sharing is caring. Tambahkan ilmu pegetahuan dengan menonton documentary. macam macam topic ada http://topdocumentaryfilms.com/ Tukartiub mengulas berita semasa secara sinis dan jenaka. http://tukartiub.blogspot.com/ enjoy... Tukar Tiub tukartiub.blogspot.com Web tv tempatan terbaik low broadband pun streming ok tak putus http://www.tvselangor.com/live/channel1/ www.tvselangor.com The best web tv live http://www.mivo.tv/ web ni dari negara jiran kita. heran aku kita kat sini semua pun kena bayar. Nak tengok tv rancangan csi house dll astro pun kira outdated. enjoy.. http://tvshack.net/ TV Shack - tune in tvshack.net Welcome to tvshack.net, watch movies, tv shows, cartoons, standup comedy and documentaries free!

Harapan Tanpa Suara - Kami Perihatin.

Kelahiran - Anugerah Yang Tidak ternilai Untuk Seorang Wanita.

SOLAT

AL IKTIROF

TAUBATAN NASUHA

AYATUL KURSI

DOA-DOA HARIAN

DOA QUNUT

QASIDAH ISTIGHFAR

TELL ME WHY -DECLAN GALBRAITH - a children's tribute