Bismillah

MY BLOG

Rabu, September 09, 2009

SEMBAHYANG TARAWIH

Sembahyang terawih

Rasulullah s.a.w sebenarnya buat 8 rakaat aje.
Khalifah Umar al-Khattab lah yang mulakan 20 rakaat yang kebanyakan orang Islam seluruh dunia buat sekarang. So terpulanglah pada masing2, nak buat 8 ke 20, tak salah, yang penting misti rileks dan khusyuk agar diterima Allah.

Niat terawih
Usolli sunnat-at-Tarawaih rak 'ataini Llillahi Ta'ala (kalau sorang2)


Usolli sunnat-at-Tarawaih rak 'ataini ma'muman Llillahi Ta'ala (kalau ikut imam)
(Sahaja aku solat tarawih dua rakaat sendiri/sebagai makum kerana Allah Ta'ala)


Tarawih tu sunat, tak wajib, jadi boleh dilakukan seorg . Tapi, kalau buat jamaah tu, orait jugak.


Pahala 27 kali ganda campur lagi pahala setiap langkah pegi masjid, campur pahala niat iktikaf kat masjid, campur gugur dosa bila bersalaman dengan jemaah, campur pahala solat sunat tahyat masjid dll. Kat akhirat boleh tolong kita

kalau mengikut kebiasaan, selepas baca Al-Fatihah, kita ikut susunan Al-Quran dari ayat yang tinggi ke ayat yang rendah. Sebagai contoh ada imam2 baca berikut:

Tarawih petama : 1st Rakaat - Al Takathur ("Alhakumuttakthur. ..")
2nd Rakaat - Al-Ikhlas ("Kul huAllahu Ahad..")

Tarawih kedua : 1st Rakaat - Al-Asri ("Wal 'Asri...")
2nd Rakaat - Al-Ikhlas ("Kul huAllahu Ahad..")

Tarawih ketiga: 1st Rakaat - Al-Humazah ("Wailullikulli humazah...")
2nd Rakaat - Al-Ikhlas ("Kul huAllahu Ahad..")

Tarawih keempat : 1st Rakaat - Al-Fil ("Alam tarakai...." )
2nd Rakaat - Al-Ikhlas ("Kul huAllahu Ahad..")

Tarawih kelima : 1st Rakaat - Al-Kuraisy ("Li i la fi quraisy...")
2nd Rakaat - Al-Ikhlas ("Kul huAllahu Ahad..")

Tarawih keenam : 1st Rakaat - Al-Maun ("Ara aitallazhi.. .").
2nd Rakaat - Al-Ikhlas ("Kul huAllahu Ahad..")

Tarawih ketujuh : 1st Rakaat - Al-Kauthat ("Inna A'taina..").
2nd Rakaat - Al-Ikhlas ("Kul huAllahu Ahad..")

Tarawih kelapan : 1st Rakaat - Al-Kafirun ("Kul ya Aiyyuhal kafirun...") .
2nd Rakaat - Al-Ikhlas ("Kul huAllahu Ahad..")

Tarawih kesembilan : 1st Rakaat - Al-Nasr (Iza jaa'a )
2nd Rakaat - Al-Ikhlas ("Kul huAllahu Ahad..")

Tarawih kesepuluh : 1st Rakaat - Al-Lahab ("Tabbat ya da...").
2nd Rakaat - Al-Ikhlas ("Kul huAllahu Ahad..")

Witir pertama : 1st Rakaat - Al-A'la ("Sabbihismarabbika l A'la....").
2nd Rakaat - Al-Ikhlas ("Kul huAllahu Ahad..")

Witir kedua : Satu rakaat jek - Bacaan Al-Ikhlas ("Kul huAllahu Ahad..")
sambung Al-Falaq ("Kul A'uzubirabbil Falaq)
sambung An-Nas ("Kul A'uzubirabbinnas" )

Ni sume sekadar guideline je yang biasanya diamalkan di sini. Ada jugak yang baca satu juz dalam satu Tarawih,
di sesetengah masjid

Untuk sembahyang Witir tiap2 malam boleh buat, tak payah tunggu bulan Ramadan. Witir adalah sembahyang sebagai penutup utk solat2 sunat.
Tarawih hanya boleh dilakukan eksklusif dalam bulan Ramadan, sebagaimana ditetapkan Allah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ingin belajar sesuatu..

http://www.starfall.com/ Learn to Read with phonics www.starfall.com A free website to teach children to read with phonics. For preschool, kindergarten, and first grade. Exciting phonics games and online interactive books. http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en home | LearnEnglish Kids | British Council learnenglishkids.britishcouncil.org Welcome to new LearnEnglish Kids! All your favourite games, songs, stories and activities are here - you can have fun and learn English too! You can search for your favourites, orhave a look at the new Explore sectionand find out where everything is. Kalau nak alih bahasa melayu ke english dan sebaliknya hanya perlu copy and paste di http://www.citcat.com/ tapi lepas tu kena sesuaikan ayatlah kadang2 bercelaru sikit, enjoy A multipurpose portal enabling searching and surfing of real-time translated text and web pages. Surf the Internet in your own language! Dalam banyak buku , buku "rich dad and poor dad" banyak memberi kesan peribadi .Yang ulat buku tentu dah baca, dah 10 tahun kot buku ni terjumpa ebook pdf free kena download http://www.middleastpost.com/87/rich-dad-poor-dad-pdf-download/ . nak cepat2 download sebelum moderator delete. enjoy.. Rich Dad , Poor Dad pdf zip rar download www.middleastpost.com download rich dad poor dad for free zip rar pdf are available Free Arabic Language Course, Learn Arabic, Arabic Tuition www.madinaharabic.com Madinah Arabic - Free Arabic Course, Arabic Language Lessons, Forum and 1-to-1 tuition. Learn Classical–Qu’ranic, Modern Standard, Business Arabic and Islam. untuk peminat tv3 tonton rakaman kegemaran anda http://mobile.tv3.com.my/;jsessionid=wGOdK7q7FsQI1LrFPz2F8Q** Percuma software untuk menapis unsur2 lucah di internet diminta kawan2 yang ada internet tu download lah sebagai kawalan dari anak2 kecil dari terdedah... tapi bapa jangan risau boleh guna pasword untuk buka semula hehehe http://download.cnet.com/K9-Web-Protection-32-bit/3000-27064_4-10487710.html?tag=mncol . Harap sebarkan pada kawan2 lain sharing is caring. Tambahkan ilmu pegetahuan dengan menonton documentary. macam macam topic ada http://topdocumentaryfilms.com/ Tukartiub mengulas berita semasa secara sinis dan jenaka. http://tukartiub.blogspot.com/ enjoy... Tukar Tiub tukartiub.blogspot.com Web tv tempatan terbaik low broadband pun streming ok tak putus http://www.tvselangor.com/live/channel1/ www.tvselangor.com The best web tv live http://www.mivo.tv/ web ni dari negara jiran kita. heran aku kita kat sini semua pun kena bayar. Nak tengok tv rancangan csi house dll astro pun kira outdated. enjoy.. http://tvshack.net/ TV Shack - tune in tvshack.net Welcome to tvshack.net, watch movies, tv shows, cartoons, standup comedy and documentaries free!

Harapan Tanpa Suara - Kami Perihatin.

Kelahiran - Anugerah Yang Tidak ternilai Untuk Seorang Wanita.

SOLAT

AL IKTIROF

TAUBATAN NASUHA

AYATUL KURSI

DOA-DOA HARIAN

DOA QUNUT

QASIDAH ISTIGHFAR

TELL ME WHY -DECLAN GALBRAITH - a children's tribute