Bismillah

MY BLOG

Selasa, November 03, 2009

Ayat Kursi Menjelang Tidur.

Abu Hurairah r.a. pernah ditugaskan oleh Rasulullah S.A.W

untuk menjaga gudang zakat di bulan Ramadhan.

Tiba-tiba muncullah seseorang, lalu mencuri segenggam

makanan.

Namun kepintaran Hurairah memang patut dipuji,

kemudian pencuri itu kemudian berhasil ditangkapnya.

"Akan aku adukan kamu kepada Rasulullah S.A.W,"

gertak Abu Hurairah.

Bukan main takutnya pencuri itu mendengar ancaman

Abu Hurairah, hingga kemudian ia pun merengek-rengek :

"Saya ini orang miskin, keluarga tanggungan saya

banyak, sementara saya sangat memerlukan makanan."

Maka pencuri itu pun dilepaskan. Bukankah zakat itu

pada akhirnya akan diberikan kepada fakir miskin ?

Hanya saja, cara memang keliru. Mestinya jangan keliru.

Keesokan harinya, Abu Hurairah melaporkan kepada

Rasulullah S.A.W. Maka bertanyalah beliau :

"Apa yang dilakukan kepada tawananmu semalam,

ya Abu Hurairah?"

Ia mengeluh, "Ya Rasulullah, bahawa ia orang miskin,

keluarganya banyak dan sangat memerlukan makanan,"

jawab Abu Hurairah. Lalu diterangkan pula olehnya,

bahawa ia kasihan kepada pencuri itu,, lalu dilepaskannya.

"Bohong dia," kata Nabi : "Pada hal nanti malam ia akan

datang lagi."

Kerana Rasulullah S.A.W berkata begitu, maka

penjagaannya diperketat, dan kewaspadaan pun

ditingkatkan. Dan, benar juga, pencuri itu kembali lagi,

lalu mengambil makanan seperti kelmarin. Dan kali ini ia

pun tertangkap.

"Akan aku adukan kamu kepada Rasulullah S.A.W,"

ancam Abu Hurairah, sama seperti kelmarin. Dan pencuri

itu pun sekali lagi meminta ampun : "Saya orang miskin,

keluarga saya banyak. Saya berjanji esok tidak akan

kembali lagi."

Kasihan juga rupanya Abu Hurairah mendengar keluhan

orang itu, dan kali ini pun ia kembali dilepaskan.

Pada paginya, kejadian itu dilaporkan kepada Rasulullah

S.A.W,dan beliau pun bertanya seperti kelmarin.

Dan setelah mendapat jawapan yang sama, sekali lagi

Rasulullah menegaskan : "Pencuri itu bohong, dan nanti

malam ia akan kembali lagi."

Malam itu Abu Hurairah berjaga-jaga dengan kewaspadaan

dan kepintaran penuh. Mata, telinga dan perasaannya

dipasang baik-baik. Diperhatikannya dengan teliti setiap

gerak-geri disekelilingnya sudah dua kali ia dibohongi oleh

pencuri. Jika pencuri itu benar-benar datang seperti

diperkatakan oleh Rasulullah dan ia berhasil menangkapnya,

ia telah bertekad tidak akan melepaskannya sekali lagi.

Hatinya sudah tidak sabar lagi menunggu-nunggu datangnya

pencuri jahanam itu. Ia kesal. Kenapa pencuri kelmarin itu

dilepaskan begitu sahaja sebelum diseret ke hadapan

Rasulullah S.A.W ? Kenapa mahu saja ia ditipu olehnya ?

"Awas!" katanya dalam hati. "Kali ini tidak akan kuberikan ampun."

Malam semakin larut, jalanan sudah sepi, ketika tiba-tiba

muncul sesosok bayangan yang datang menghampiri

longgokan makanan yang dia jaga. "Nah, benar juga, ia

datang lagi," katanya dalam hati. Dan tidak lama kemudian

pencuri itu telah bertekuk lutut di hadapannya dengan wajah

ketakutan. Diperhatikannya benar-benar wajah pencuri itu.

Ada semacam kepura-puraan pada gerak-gerinya.

"Kali ini kau pastinya kuadukan kepada Rasulullah. Sudah

dua kali kau berjanji tidak akan datang lagi ke mari, tapi

ternyata kau kembali juga. Lepaskan saya," pencuri itu

memohon. Tapi, dari tangan Abu Hurairah yang

menggenggam erat-erat dapat difahami, bahawa

kali ini ia tidak akan dilepaskan lagi. Maka dengan

rasa putus asa akhirnya pencuri itu berkata :

"Lepaskan saya, akan saya ajari tuan beberapa kalimat

yang sangat berguna."

"Kalimat-kalimat apakah itu?" Tanya Abu Hurairah

dengan rasa ingin tahu. "Bila tuan hendak tidur,

bacalah ayat Kursi :

Allaahu laa Ilaaha illaa Huwal-Hayyul Qayyuuumu…..

Dan seterusnya sampai akhir ayat. Maka tuan akan

selalu dipelihara oleh Allah, dan tidak akan ada syaitan

yang berani mendekati tuan sampai pagi."

Maka pencuri itu pun dilepaskan oleh Abu Hurairah.

Agaknya naluri keilmuannya lebih menguasai jiwanya

sebagai penjaga gudang.Dan keesokan harinya, ia kembali

menghadap Rasulullah S.A.W untuk melaporkan pengalamannya

yang luar biasa tadi malam. Ada seorang

pencuri yang mengajarinya kegunaan ayat Kursi.

"Apa yang dilakukan oleh tawananmu semalam?"

tanya Rasul sebelum Abu Hurairah sempat menceritakan

segalanya.

"Ia mengajariku beberapa kalimat yang katanya sangat

berguna, lalu ia saya lepaskan," jawab Abu Hurairah.

"Kalimat apakah itu?" tanya Nabi.

Katanya : "Kalau kamu tidur, bacalah ayat Kursi :

Allaahu laa Ilaaha illaa Huwal-Hayyul Qayyuuumu…

.. Dan seterusnya sampai akhir ayat. Dan ia katakan

pula : "Jika engkau membaca itu, maka engkau akan

selalu dijaga oleh Allah, dan tidak akan didekati

syaitan hingga pagi hari."

Menanggapi cerita Abu Hurairah, Nabi S.A.W berkata, "Pencuri

itu telah berkata benar, sekalipun sebenarnya ia tetap

pendusta." Kemudian Nabi S.A.W bertanya pula :

"Tahukah kamu, siapa sebenarnya pencuri yang bertemu

denganmu tiap malam itu?"

"Entahlah." Jawab Abu Hurairah.

"Itulah syaitan."

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ingin belajar sesuatu..

http://www.starfall.com/ Learn to Read with phonics www.starfall.com A free website to teach children to read with phonics. For preschool, kindergarten, and first grade. Exciting phonics games and online interactive books. http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en home | LearnEnglish Kids | British Council learnenglishkids.britishcouncil.org Welcome to new LearnEnglish Kids! All your favourite games, songs, stories and activities are here - you can have fun and learn English too! You can search for your favourites, orhave a look at the new Explore sectionand find out where everything is. Kalau nak alih bahasa melayu ke english dan sebaliknya hanya perlu copy and paste di http://www.citcat.com/ tapi lepas tu kena sesuaikan ayatlah kadang2 bercelaru sikit, enjoy A multipurpose portal enabling searching and surfing of real-time translated text and web pages. Surf the Internet in your own language! Dalam banyak buku , buku "rich dad and poor dad" banyak memberi kesan peribadi .Yang ulat buku tentu dah baca, dah 10 tahun kot buku ni terjumpa ebook pdf free kena download http://www.middleastpost.com/87/rich-dad-poor-dad-pdf-download/ . nak cepat2 download sebelum moderator delete. enjoy.. Rich Dad , Poor Dad pdf zip rar download www.middleastpost.com download rich dad poor dad for free zip rar pdf are available Free Arabic Language Course, Learn Arabic, Arabic Tuition www.madinaharabic.com Madinah Arabic - Free Arabic Course, Arabic Language Lessons, Forum and 1-to-1 tuition. Learn Classical–Qu’ranic, Modern Standard, Business Arabic and Islam. untuk peminat tv3 tonton rakaman kegemaran anda http://mobile.tv3.com.my/;jsessionid=wGOdK7q7FsQI1LrFPz2F8Q** Percuma software untuk menapis unsur2 lucah di internet diminta kawan2 yang ada internet tu download lah sebagai kawalan dari anak2 kecil dari terdedah... tapi bapa jangan risau boleh guna pasword untuk buka semula hehehe http://download.cnet.com/K9-Web-Protection-32-bit/3000-27064_4-10487710.html?tag=mncol . Harap sebarkan pada kawan2 lain sharing is caring. Tambahkan ilmu pegetahuan dengan menonton documentary. macam macam topic ada http://topdocumentaryfilms.com/ Tukartiub mengulas berita semasa secara sinis dan jenaka. http://tukartiub.blogspot.com/ enjoy... Tukar Tiub tukartiub.blogspot.com Web tv tempatan terbaik low broadband pun streming ok tak putus http://www.tvselangor.com/live/channel1/ www.tvselangor.com The best web tv live http://www.mivo.tv/ web ni dari negara jiran kita. heran aku kita kat sini semua pun kena bayar. Nak tengok tv rancangan csi house dll astro pun kira outdated. enjoy.. http://tvshack.net/ TV Shack - tune in tvshack.net Welcome to tvshack.net, watch movies, tv shows, cartoons, standup comedy and documentaries free!

Harapan Tanpa Suara - Kami Perihatin.

Kelahiran - Anugerah Yang Tidak ternilai Untuk Seorang Wanita.

SOLAT

AL IKTIROF

TAUBATAN NASUHA

AYATUL KURSI

DOA-DOA HARIAN

DOA QUNUT

QASIDAH ISTIGHFAR

TELL ME WHY -DECLAN GALBRAITH - a children's tribute