Bismillah

MY BLOG

Khamis, November 05, 2009

Surah Al-Ikhlas ( QulhuwaALLAHu Ahad) jangan terlepas untuk mengamalkannya

KEHEBATAN SURAH AL-IKHLAS
>
> "Au zubillah himinashsyaitan
> nirrajim...bismillahirrahmannirrahim"
>
> Tafsirannya:
> Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam,
>
> Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
>
> Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja
> kerana dengan bacaan ini
> akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh
> kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar
> umpama cacing kepanasan. Sebelum anda masuk rumah, bacalah
> ayat di atas,
> kemudian bacalah surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahu
> ahad.
> Allahussamad.
> Lamyalid walam yu-lad. Walam yakul lahu kufuwan
>
> ahad.) sebanyak 3 kali.
>
> Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca
> bismillah.
> Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya
> tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumah
> akan menyahut. Amalkanlah bersolat kerana salam pertama
> (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu
> kita menjawab persoalan kubur.
>
> Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang
> bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi
> mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang
> diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab
> salam malaikat itu.
>
> Diriwayatkan oleh Iman Bukhari sabda Nabi Muhammad s.a.w:
> "Barang siapa membaca Qul huwa"llahu ahad 100,000
> kali maka sesungguhnya ia
> telah menebus dirinya dari Allah, maka menyeru yang
> menyeru dari pihak Allah di langit dan di bumi.
> Kusaksikan bahwa sifulan itu telah menjadi pemendekaan
> Allah sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari sisi Allah,
> Sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari
> neraka". Inilah yang dinamakan membaca Qulhua"llah
> ahad satu hatam yaitu
> 100,000 kali dengan diwiridkan seberapa ribu kesanggupan
> kita sehari.
>
> Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:
>
> Barangsiapa
> membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal
> dunia, maka dia tidak
> akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari
> kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan
> sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim
> lalu menuju ke syurga. (Demikian diterangkan
> dalam Tadzikaratul Qurthuby).
> Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada
> umatnya Siapakah antara Kamu yang dapat khatam Qur'an
> dalam jangkamasa dua-tiga minit? Tiada seorang
> dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah
> mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an
> dalam begitu cepat. Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat
> tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali
> bahawa Saiyidina Ali
> (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang
> dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah
> Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab
> dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul.
> Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10
> jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah
> Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran
> kerana ianya sama dengan membaca 30 jus
> Al-Quran.
>
> Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah
> bersabda:
>
> Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya
> telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu
> sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan.
>
>
> Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak
> 12,000 dan luasnya setiap satu padang sahara itu
> seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap
> padang sahara itu
> terdapat 80,000 malaikat
> yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas.
>
> Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata
> mereka: Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan
> kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah
> Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.
>
> Sabda Rasulullah SAW lagi:
>
> Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya
>
>
> Qul Huwallahu
> Ahadu itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s ,
> Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s,
> Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail
> a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap
> malaikat Israfil a.s.
>
> Siapa membaca surah Fatihah, al-ikhlas, al-falaq, dan
> an-annas setiap satu sebanyak 7 kali selepas solat jumaat, nescaya
> terpelihara dari perkara keji dan segala bala hinggalah ke
> jumaat yang berikiutnya.
>
> Jika dibaca 3 surah ini al-ikhlas, al-falaq and an-nass
> pagi dan petang nescaya tidak mengalami apa-apa kesusahan.
>
>

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ingin belajar sesuatu..

http://www.starfall.com/ Learn to Read with phonics www.starfall.com A free website to teach children to read with phonics. For preschool, kindergarten, and first grade. Exciting phonics games and online interactive books. http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en home | LearnEnglish Kids | British Council learnenglishkids.britishcouncil.org Welcome to new LearnEnglish Kids! All your favourite games, songs, stories and activities are here - you can have fun and learn English too! You can search for your favourites, orhave a look at the new Explore sectionand find out where everything is. Kalau nak alih bahasa melayu ke english dan sebaliknya hanya perlu copy and paste di http://www.citcat.com/ tapi lepas tu kena sesuaikan ayatlah kadang2 bercelaru sikit, enjoy A multipurpose portal enabling searching and surfing of real-time translated text and web pages. Surf the Internet in your own language! Dalam banyak buku , buku "rich dad and poor dad" banyak memberi kesan peribadi .Yang ulat buku tentu dah baca, dah 10 tahun kot buku ni terjumpa ebook pdf free kena download http://www.middleastpost.com/87/rich-dad-poor-dad-pdf-download/ . nak cepat2 download sebelum moderator delete. enjoy.. Rich Dad , Poor Dad pdf zip rar download www.middleastpost.com download rich dad poor dad for free zip rar pdf are available Free Arabic Language Course, Learn Arabic, Arabic Tuition www.madinaharabic.com Madinah Arabic - Free Arabic Course, Arabic Language Lessons, Forum and 1-to-1 tuition. Learn Classical–Qu’ranic, Modern Standard, Business Arabic and Islam. untuk peminat tv3 tonton rakaman kegemaran anda http://mobile.tv3.com.my/;jsessionid=wGOdK7q7FsQI1LrFPz2F8Q** Percuma software untuk menapis unsur2 lucah di internet diminta kawan2 yang ada internet tu download lah sebagai kawalan dari anak2 kecil dari terdedah... tapi bapa jangan risau boleh guna pasword untuk buka semula hehehe http://download.cnet.com/K9-Web-Protection-32-bit/3000-27064_4-10487710.html?tag=mncol . Harap sebarkan pada kawan2 lain sharing is caring. Tambahkan ilmu pegetahuan dengan menonton documentary. macam macam topic ada http://topdocumentaryfilms.com/ Tukartiub mengulas berita semasa secara sinis dan jenaka. http://tukartiub.blogspot.com/ enjoy... Tukar Tiub tukartiub.blogspot.com Web tv tempatan terbaik low broadband pun streming ok tak putus http://www.tvselangor.com/live/channel1/ www.tvselangor.com The best web tv live http://www.mivo.tv/ web ni dari negara jiran kita. heran aku kita kat sini semua pun kena bayar. Nak tengok tv rancangan csi house dll astro pun kira outdated. enjoy.. http://tvshack.net/ TV Shack - tune in tvshack.net Welcome to tvshack.net, watch movies, tv shows, cartoons, standup comedy and documentaries free!

Harapan Tanpa Suara - Kami Perihatin.

Kelahiran - Anugerah Yang Tidak ternilai Untuk Seorang Wanita.

SOLAT

AL IKTIROF

TAUBATAN NASUHA

AYATUL KURSI

DOA-DOA HARIAN

DOA QUNUT

QASIDAH ISTIGHFAR

TELL ME WHY -DECLAN GALBRAITH - a children's tribute