Bismillah

MY BLOG

Selasa, November 03, 2009

Hayatilah - detik2 terakhir rasululalh menghadapi sakaratulmaut

Hayatilah…


Utk Renungan Bersama ...


Pagi itu, walaupun langit telah mulai menguning, burung-burung

gurun enggan mengepakkan sayap. Pagi itu, Rasulullah

dengan suara terbatas memberikan khutbah, 'Wahai

umatku, kita semua ada dalam kekuasaan Allah dan

cinta kasih-Nya.. Maka taati dan bertakwalah

kepada-Nya. Ku wariskan dua perkara pada kalian,

Al-Qur'an dan sunnahku. Barang siapa mencintai

sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak

orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga

bersama-sama aku.' Khutbah singkat itu diakhiri

dengan pandangan mata Rasulullah yang tenang

dan penuh minat menatap sahabatnya satu persatu.

Abu Bakar menatap mata itu dengan berkaca-kaca,

Umar adanya naik turun menahan nafas dan

tangisnya. Usman menghela nafas panjang dan

Ali menundukkan kepalanya dalam-dalam. Isyarat

tu telah datang, saatnya sudah tiba. 'Rasulullah a

kan meninggalkan kita semua,' keluh hati semua

sahabat kala itu. Manusia tercinta itu, hampir

selesai menunaikan tugasnya di dunia. Tanda-tanda

itu semakin kuat, tatkala Ali dan Fadhal dengan

cergas menangkap Rasulullah yang berkeadaan l

emah dan goyah ketika turun dari mimbar. Disaat itu,

kalau mampu, seluruh sahabat yang hadir di sana pasti

akan menahan detik-detik berlalu.


Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasulullah masih

tertutup. Sedang di dalamnya, Rasulullah sedang

terbaring lemah dengan keningnya yang berkeringat

dan membasahi pelepah kurma yang menjadi alas tidurnya.

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru

mengucapkan salam. 'Bolehkah saya masuk?' tanyanya.

Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk, 'Maafkanlah,

ayahku sedang demam,' kata Fatimah yang membalikkan

badan dan menutup pintu. Kemudian ia kembali menemani

ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan

bertanya pada Fatimah, 'Siapakah itu wahai anakku?'


'Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini

aku melihatnya,' tutur Fatimah lembut. Lalu, Rasulullah

menatap puterinya itu dengan pandangan yang

menggetarkan. Seolah-olah bahagian demi bahagian wajah

anaknya itu hendak dikenang. 'Ketahuilah, dialah yang

menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang

memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malaikatul

maut,' kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan

tangisnya.


Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah

menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya.

Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap

di atas langit dunia menyambut ruh kekasih Allah dan

penghulu dunia ini.

'Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?'

Tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah. '

Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah

menanti ruhmu. Semua syurga terbuka lebar menanti

kedatanganmu, ' kata Jibril. Tapi itu ternyata tidak

membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh

kecemasan. 'Engkau tidak senang mendengar khabar ini?'

Tanya Jibril lagi. 'Khabarkan kepadaku bagaimana nasib

umatku kelak?' 'Jangan khawatir, wahai Rasul Allah,

aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku: 'Ku

haramkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat

Muhammad telah berada di dalamnya,' kata Jibril.

Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan

tugas. Perlahan ruh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh

tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya

menegang. 'Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini.'

Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam,

Ali yang disampingnya menunduk semakin dalam dan J

ibril memalingkan muka. 'Jijikkah kau melihatku, hingga

kau palingkan wajahmu Jibril?' Tanya Rasulullah

pada Malaikat pengantar wahyu itu. 'Siapakah yang sanggup,

melihat kekasih Allah direnggut ajal,' kata Jibril. Sebentar

kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit

yang tidak tertahankan lagi. 'Ya Allah, dahsyat nian maut

ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku,

jangan pada umatku. 'Badan Rasulullah mulai dingin , kaki

dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar

seakan hendak membisikkan sesuatu, Ali segera

mendekatkan telinganya 'Uushiikum bis shalati, wa maa

malakat aimanuku', peliharalah shalat dan peliharalah

orang-orang lemah di antaramu.' Di luar pintu tangis

mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan.

Fatimah menutupkan tangan di wajahnya, dan

Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah

yang mulai kebiruan.'Ummatii, ummatii, ummatiii?'


'Umatku, umatku, umatku' Dan berakhirlah hidup manusia

mulia yang memberi sinaran itu. Kini, mampukah

kita mencintai sepertinya? Allahumma sholli 'ala Muhammad

wa baarik wa salim 'alaihi. Betapa cintanya Rasulullah

kepada kita.

Kirimkan kepada sahabat-sahabat muslim lainnya a

gar timbul kesedaran untuk mencintai Allah dan RasulNya,

seperti Allah dan Rasulnya mencintai kita. Kerana sesungguhnya

selain daripada itu hanyalah fana belaka. Amin....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ingin belajar sesuatu..

http://www.starfall.com/ Learn to Read with phonics www.starfall.com A free website to teach children to read with phonics. For preschool, kindergarten, and first grade. Exciting phonics games and online interactive books. http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en home | LearnEnglish Kids | British Council learnenglishkids.britishcouncil.org Welcome to new LearnEnglish Kids! All your favourite games, songs, stories and activities are here - you can have fun and learn English too! You can search for your favourites, orhave a look at the new Explore sectionand find out where everything is. Kalau nak alih bahasa melayu ke english dan sebaliknya hanya perlu copy and paste di http://www.citcat.com/ tapi lepas tu kena sesuaikan ayatlah kadang2 bercelaru sikit, enjoy A multipurpose portal enabling searching and surfing of real-time translated text and web pages. Surf the Internet in your own language! Dalam banyak buku , buku "rich dad and poor dad" banyak memberi kesan peribadi .Yang ulat buku tentu dah baca, dah 10 tahun kot buku ni terjumpa ebook pdf free kena download http://www.middleastpost.com/87/rich-dad-poor-dad-pdf-download/ . nak cepat2 download sebelum moderator delete. enjoy.. Rich Dad , Poor Dad pdf zip rar download www.middleastpost.com download rich dad poor dad for free zip rar pdf are available Free Arabic Language Course, Learn Arabic, Arabic Tuition www.madinaharabic.com Madinah Arabic - Free Arabic Course, Arabic Language Lessons, Forum and 1-to-1 tuition. Learn Classical–Qu’ranic, Modern Standard, Business Arabic and Islam. untuk peminat tv3 tonton rakaman kegemaran anda http://mobile.tv3.com.my/;jsessionid=wGOdK7q7FsQI1LrFPz2F8Q** Percuma software untuk menapis unsur2 lucah di internet diminta kawan2 yang ada internet tu download lah sebagai kawalan dari anak2 kecil dari terdedah... tapi bapa jangan risau boleh guna pasword untuk buka semula hehehe http://download.cnet.com/K9-Web-Protection-32-bit/3000-27064_4-10487710.html?tag=mncol . Harap sebarkan pada kawan2 lain sharing is caring. Tambahkan ilmu pegetahuan dengan menonton documentary. macam macam topic ada http://topdocumentaryfilms.com/ Tukartiub mengulas berita semasa secara sinis dan jenaka. http://tukartiub.blogspot.com/ enjoy... Tukar Tiub tukartiub.blogspot.com Web tv tempatan terbaik low broadband pun streming ok tak putus http://www.tvselangor.com/live/channel1/ www.tvselangor.com The best web tv live http://www.mivo.tv/ web ni dari negara jiran kita. heran aku kita kat sini semua pun kena bayar. Nak tengok tv rancangan csi house dll astro pun kira outdated. enjoy.. http://tvshack.net/ TV Shack - tune in tvshack.net Welcome to tvshack.net, watch movies, tv shows, cartoons, standup comedy and documentaries free!

Harapan Tanpa Suara - Kami Perihatin.

Kelahiran - Anugerah Yang Tidak ternilai Untuk Seorang Wanita.

SOLAT

AL IKTIROF

TAUBATAN NASUHA

AYATUL KURSI

DOA-DOA HARIAN

DOA QUNUT

QASIDAH ISTIGHFAR

TELL ME WHY -DECLAN GALBRAITH - a children's tribute