Bismillah

MY BLOG

Jumaat, Julai 10, 2009

Ucapkanlah Dengan Tepat

Ia berkaitan ucapan-ucapan mahmudah yang sepatutnya kita amalkan dalam kehidupan seharian. Malangnya, ada antara ucapan-ucapan ini disalah guna oleh orang ramai lantaran terkeliru.


1 – Ucapan “SUBHANALLAH”
Ertinya : “MAHA SUCILAH ALLAH”
Ianya diucapkan tatkala kita melihat sesuatu perkara yang menggembirakan kita ataupun perkara-perkara yang hebat lagi ajaib. Contohnya tatkala kita melihat orang yang tidak cedera walaupun terlibat di dalam kemalangan.Tujuan kita mengucapkan “SUBHANALLAH” iaitu seolah-olah kita mendidik diri kita : “Wah! hebatnya orang itu, tak cedera langsung. Tapi Allah lebih Maha Hebat kerana itu semua tidak akan berlaku melainkan dengan izin Allah Ta’ala.”Ianya diucapkan juga apabila kita melihat ada apa-apa perkataan ataupun perbuatan yang menyebabkan seseorang itu syirik kepada Allah .
Contohnya kita ucapkan “SUBHANALLAH” apabila melihat ada orang yang menyembah berhala-berhala. Di dalam hati kita ketika itu seolah-olah kita berkata, “Allah Ta’ala Maha Suci dan tiada kena-mengena langsung sebagai Tuhan yang mereka anggap itu.”Lihatlah firman Allah Ta’ala yang bermaksud, “Dialah Allah yang tidak ada sama sekali Tuhan yang layak disembah kecuali Dia Yang Maha Berkuasa, Maha Suci, Maha Selamat, Maha Memberi Keamanan, Maha Peneguh, Maha Mulia, Maha Gagah-Perkasa, Maha Besar, Maha Sucilah Allah daripada apa yang mereka sekutukan.” (Surah al-Hasyr, ayat 23) .
Lihat penggunaan “SUBHANALLAH” ataupun yang semakna dengannya melalui ayat Al-Quranul Karim yang bermaksud, “Maha Sucilah Tuhan yang telah memperjalankan hamba-Nya di waktu malam (Israk) dari Masjid al-Haram (di Mekkah al-Mukarramah) ke Masjid al-Aqsa (di Palestin) yang telah Kami berkati sekitarnya, agar Kami menunjukkan kepadanya (Nabi Muhammad SAW) beberapa tanda kekuasaan Kami. Sesungguhnya Dia (Allah) adalah Tuhan Yang Maha Mendengar Lagi Maha Melihat.”
(Surah al-Israk, ayat 1)Ya! Peristiwa Israk-Mikraj adalah satu peristiwa yang ajaib lagi hebat, namun sehebat-hebat peristiwa itu, lebih hebat lagi Tuhan yang telah mengatur dan mencipta peristiwa itu, Tuhan itulah Allah Ta’ala Yang Maha Hebat, Yang Maha Mendengar segala doa Nabi-Nya SAW dan tohmahan puak-puak yang tidak mempercayai kisah itu dan Maha Melihat segala-galanya. Dan Maha Sucilah Allah daripada segala sifat-sifat yang tidak sepatutnya dilemparkan kepada-Nya.Ucapan “SUBHANALLAH” ini juga dikenali sebagai “TASBIH”


.2 – Ucapan “ALHAMDULILLAH”
Ertinya : “Segala puja-puji hanyalah untuk Allah” ataupun “Segala syukur dan terima kasih hanyalah untuk Allah”.Ianya diucapkan sebagai puja-pujian dan bersyukur di atas segala nikmat yang Allah Ta’ala berikan kepada kita.
Contoh ayat Al-Quranul Karim yang menerangkan hal ini, yang bermaksud, “Dan Kami cabut segala macam dendam yang berada di dalam dada mereka; mengalir di bawah mereka sungai-sungai dan mereka berkata: “Segala puji bagi Allah yang telah menunjuki kami kepada (surga) ini. Dan kami sekali-kali tidak akan mendapat petunjuk kalau Allah tidak memberi kami petunjuk. Sesungguhnya telah datang rasul-rasul Tuhan kami, membawa kebenaran.” Dan diserukan kepada mereka: “ltulah surga yang diwariskan kepadamu, disebabkan apa yang dahulu kamu kerjakan.”” (Surah al-‘Aaraf, ayat 43) .Ayat di atas menerangkan nikmat yang diperolehi oleh orang-orang yang beriman kelak di hari akhirat iaitu nikmat mendiami syurga yang dijanjikan kepada mereka dahulu. Lihat! Para penghuni syurga nanti akan mengucapkan “ALHAMDULILLAH” sebagai berterima-kasih dan bersyukur di atas ganjaran yang Allah Ta’ala berikan kepada mereka dan disebabkan Allah Ta’ala telah mengutuskan kepada mereka wahyu dan panduan melalui Para Rasul a.s.
Kita juga wajib mengucapkan syukur kepada Allah Ta’ala di atas nikmat sampainya Islam kepada kita dan masih ramai lagi para ulama’ r.h., kerana tanpa Islam dan bimbingan para ulama’ r.h., tidaklah kita layak masuk ke dalam syurga Allah Ta’ala kelak. Lihat lagi firman Allah Ta’ala di dalam Surah al-Kahf, ayat pertama yang bermaksud, “Segala puja-puji hanyalah untuk Allah (Tuhan) yang telah menurunkan kepada hamba-Nya kitab dan tidak pula Allah ciptakan baginya ada sebarang kebengkokan (pertentangan dan perselisihan di antara satu ayat dengan ayat yang lain).”Kita juga wajib bersyukur kepada Allah Ta’ala di atas nikmat adanya kitab Al-Quranul Karim sebagai panduan hidup kita, yang mana tanpanya, pastilah kita tidak akan menemui kebenaran dan kejayaan di dunia dan di akhirat. Selain itu ianya diucapkan apabila kita dipuji, contohnya apabila orang memuji kita lantaran kejayaan kita, lalu kita pun menjawab, “Alhamdulillah, saya berjaya.” (Diucapkan ucapan “Alhamdulillah” agar kita tidak lupa bahawa sehebat mana pun usaha kita, ianya tentu tidak akan berjaya jika tidak diizinkan oleh Allah Ta’ala)Ucapan “ALHAMDULILLAH” ini juga dikenali sebagai “TAHMID”.


3 – Ucapan “ALLAHU AKBAR”
Ertinya : “Allah Maha Besar”Ianya diucapkan di dalam beberapa situasi
1 – Apabila berada di tempat yang tinggi.
2 – Apabila berada di dalam ketakutan.
3 – Sebagai teriakan untuk menakutkan dan menggerunkan musuh-musuh Allah Ta’ala
.4 – Sebagai “pembakar semangat” para pejuang Islam.
5 – Ketika azan, takbiratul ihram dan takbir hari raya.Ucapan ini dikenali juga sebagai “TAKBIR”.


4 – Ucapan “LA ILAHA ILLALLAH”
Ertinya : “Tidak ada sama sekali Tuhan yang layak diibadati melainkan Allah”.
Masyarakat Arab biasanya menyebut kalimah ini apabila melihat sesuatu yang menggerunkan ataupun peristiwa yang mengerikan.Kalimah ini adalah inti-pati dan dasar ajaran Islam. Silalah melihat kitab-kitab zikir dan wirid yang sahih (seperti RIYADHUS SOLIHIN oleh Al-Imam an-Nawawi rh ataupun KALIMUT TOIYIB oleh Al-Imam Ibnu Taimiyah r.h.) untuk mengetahui fadhilat-fadhilat kalimah Tauhid ini. Ia dikenali juga dengan gelaran “TAHLIL”.


5 – Ucapan “BISMILLAH”
Ertinya : “Dengan Nama Allah”
Ucapan ini dikenali sebagai “BASMALAH”. Dilakukan sebagai menunjukkan adab di antara seseorang hamba dengan Allah Ta’ala ketika melakukan perkara-perkara yang diredhai-Nya. Ertinya di sini ialah : “Bismillah” digunakan untuk melakukan perkara-perkara yang diredhai oleh Allah Ta’ala sahaja. Seolah-olah tatkala kita membacanya kita turut sama beriktiqad : “Aku menyebut nama Allah ini supaya kerja yang aku lakukan ini dirahmati dan diberkati oleh-Nya”.Adapun jika digunakan untuk perkara-perkara yang dilarang, maka ia adalah haram bahkan kadang-kadang boleh membawa kepada murtad kerana dianggap menghina kesucian ataupun mempersendakan Allah Ta’ala. Contohnya :
Membaca “Bismillah” untuk menyembelih binatang-bintang yang tidak disembelih untuk tujuan yang dibenarkan (seperti untuk mandi safar, untuk “membuka gelanggang silat”, untuk “menyemah” rumah, untuk “menjamu” penunggu dan jin dan sebagainya.
Membaca “Bismillah” untuk melakukan jampi-jampian yang dilarang oleh agama kita.
Membaca “Bismillah” untuk “tikam” nombor ekor, toto dan lumba kuda serta sebarang perjudian.
Membaca “Bismillah” (supaya selamat konon-kononnya) untuk mengintai orang mandi.
Membaca “Bismillah” untuk makan dan minum apa-apa yang haram.
Membaca “Bismillah” kuat-kuat (agar didengar oleh orang ramai) ketika membuka warong demi melariskan jualan.


6 – Ucapan “MA SYA ALLAH”
Ertinya : “Apa yang Allah Kehendaki”
Diucapkan ketika melihat apa-apa yang baik dan indah. Diucapkan juga ketika melihat perkara-perkara yang luar biasa dan hebat (sama seperti Tasbih) .Tidak boleh digunakan sebagai ucapan tatkala melihat sesuatu yang dilarang, contohnya menyebut “MA SYA ALLAH” ketika melihat wanita-wanita yang berpakaian seksi sebab kalimah itu bermakna “Apa-apa yang Allah kehendaki”, sedangkan Allah Ta’ala tidak pernah sama-sekali menyuruh wanita-wanita berpakaian seksi di hadapan bukan suaminya. Dan begitu juga tidak boleh mengucapkan kalimah ini tatkala melihatpelakon- pelakon yang seksi-seksi di TV .Hati-Hati dan fahami baik-baik penggunakan kalimah dan ucapan ini!!!Ucapan ini diistilahkan sebagai : “AL-MASYIAH”


7 – Ucapan “A’UZUBILLAHI MINASY SYAITONIR RAJIM”
Ertinya : “Aku memohon perlindungan Allah daripada syaitan yang direja(terkutuk)”.
Diucapkan sebagai memohon perlindungan dan keselamatan kepada Allah Ta’ala daripada segala jenis gangguan , sama ada gangguan syaitan ataupun bala-bencana. Diucapkan juga sebagai memulakan bacaan ayat-ayat suci Al-Quranul Karim. Ucapan ini digelar sebagai “AT-TA’AWWUDZ”.


8 – Ucapan “LA HAULA WA LA QUWWATA ILLA BILLAH”
Ertinya : “Tidak adalah daya-upaya dan kekuatan (yang sebenar/yang terutama) melainkan dengan izin (pertolongan) Allah”.
Diucapkan apabila melihat perkara-perkara yang tidak disukai ataupun apabila kita tidak terdaya untuk melakukan sesuatu. Dan diucapkan apabila kita merasai kekurangan dan kelemahan yang ada pada diri kita seperti sedang berhadapan dengan jumlah musuh yang lebih ramai daripada pihak kita. Ucapan ini dikenali sebagai “AL-HAUQOLAH”.


9 – Ucapan “INSYA ALLAH”
Ertinya : “Jika diizinkan Allah”
Diucapkan apabila kita berjanji untuk menyempurnakan hajat seseorang. Ataupun apabila hati kita berat 70 % untuk memenuhi janji itu maka bolehlah kita menyebut “INSYA-ALLAH”, tetapi jika kita memang tidak mahu memenuhi hajat itu ataupun hati kita memang berat 70 % untuk tidak memenuhinya, maka tidaklah wajar kita menggunakan kalimah ini . [Hasil temuramah di antara Al marhum S.S Dato’ Ishak Baharom, Bekas Mufti Selangor Darul Ehsan dengan salah sebuah majalah di Malaysia].Ucapan ini dikenali sebagai “TAWAKKUL” (Tetapi masyarakat Melayu memanggilnya sebagai tawakkal)


10– Ucapan “BARAKKALLAHU FIK”
Ertinya : “Semoga Allah memberkati engkau”
Diucapkan kepada seseorang yang kita cintai ataupun sebagai doa baginya. Menurut sunnah ucapan yang seumpama ini diucapkan juga kepada mereka yang baru berkahwin. Ucapan ini dikenali sebagai “AT-TABARRUK”


11 – Ucapan “ JAZAKALLAHU KHAIRAN”
Ertinya : “Semoga Allah membalas jasa-baikmu itu dengan kebaikan”.
Ucapan ini sebagai tanda terima kasih kita pada seseorang. Boleh juga diucapkan dengan “JAZAKALLAHU KHAIRAN KATSIRAN “ (Semoga Allah membalas jasa-baikmu itu dengan kebaikan yang banyak). Juga diucapkan dengan “JAZAKALLAHU KHAIRAL JAZAK” (Semoga Allah membalas jasa-baikmu dengan balasan yang paling baik). Adalah SALAH dan TIDAK BETUL jika sekadar mengucapkan “JAZAKALLAHU” (Semoga Allah membalasmu…) Membalas dengan apa??? Ayat ini jadi ayat tergantung!Apabila kita diucapkan sedemikian rupa, maka respon kita pula ialah: “JAZANA WA IYYAK”. Erti respon itu ialah : “Semoga Allah juga membalas ( kebaikan yang kau ucapkan tadi ) kepada kita semua dan juga kepada dirimu”.Ianya dikenali sebagai kalimah “ASY-SYUKR”


12 – Ucapan “INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJI’UN”
Ertinya : “Sesungguhnya kita ini semuanya adalah milik Allah dan kepadanya nanti kita akan kembali”. Diucapkan apabila ditimpa sesuatu yang tidak dikehendaki seperti banjir, kemalangan, kecurian dan seumpamanya. (Walhal orang-orang kita hanya mengucapkannya tatkala mendengar berita kematian seseorang). Firman Allah mengenai ucapan ini : Ertinya : “Orang-orang yang sabar itu apabila mereka ditimpa musibah mereka akan berkata : Sesungguhnya kita ini semuanya adalah milik Allah dan kepadanya nanti kita akan kembali.” (Surah al-Baqarah, ayat 155)Ucapan ini dikenali sebagai “LIL ISTIRJAA/TARJIE’.


13 – Ucapan “ HASBUNALLAHU WA NI’MAL WAKIL”
Ertinya : “Cukuplah bagi kami ini Allah itu sebagai sebaik-baik pelindung/penolong” .
Diucapkan sebagai tanda kita ini berserah diri dan bergantung harap (bertawakkal) kepada Allah Ta’ala semata-mata. Dan ia juga merupakan ucapan “pembakar” semangat keberanian orang-orang yang beriman. Contohnya diucapkan tatkala menghadapi serangan musuh. Firman Allah Ta’ala yang mengisahkan keimanan para sahabat r.a. menjelang Perang Badar yang bermaksud, “Orang-orang yang mentaati Allah dan Rasul itu apabila dikatakan kepada mereka: “Sesungguhnya manusia ( musyrikin Quraisy ) telah mengumpulkan pasukan untuk menyerang kamu, karena itu takutlah kepada mereka”, maka perkataan itu menambah keimanan mereka dan mereka menjawab: “Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung.”” (Surah Ali ‘Imran, ayat 173)Ucapan ini dikenali sebagai “AL-HASBANA” Moga sama-sama mendapat manfaatnya!! !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ingin belajar sesuatu..

http://www.starfall.com/ Learn to Read with phonics www.starfall.com A free website to teach children to read with phonics. For preschool, kindergarten, and first grade. Exciting phonics games and online interactive books. http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en home | LearnEnglish Kids | British Council learnenglishkids.britishcouncil.org Welcome to new LearnEnglish Kids! All your favourite games, songs, stories and activities are here - you can have fun and learn English too! You can search for your favourites, orhave a look at the new Explore sectionand find out where everything is. Kalau nak alih bahasa melayu ke english dan sebaliknya hanya perlu copy and paste di http://www.citcat.com/ tapi lepas tu kena sesuaikan ayatlah kadang2 bercelaru sikit, enjoy A multipurpose portal enabling searching and surfing of real-time translated text and web pages. Surf the Internet in your own language! Dalam banyak buku , buku "rich dad and poor dad" banyak memberi kesan peribadi .Yang ulat buku tentu dah baca, dah 10 tahun kot buku ni terjumpa ebook pdf free kena download http://www.middleastpost.com/87/rich-dad-poor-dad-pdf-download/ . nak cepat2 download sebelum moderator delete. enjoy.. Rich Dad , Poor Dad pdf zip rar download www.middleastpost.com download rich dad poor dad for free zip rar pdf are available Free Arabic Language Course, Learn Arabic, Arabic Tuition www.madinaharabic.com Madinah Arabic - Free Arabic Course, Arabic Language Lessons, Forum and 1-to-1 tuition. Learn Classical–Qu’ranic, Modern Standard, Business Arabic and Islam. untuk peminat tv3 tonton rakaman kegemaran anda http://mobile.tv3.com.my/;jsessionid=wGOdK7q7FsQI1LrFPz2F8Q** Percuma software untuk menapis unsur2 lucah di internet diminta kawan2 yang ada internet tu download lah sebagai kawalan dari anak2 kecil dari terdedah... tapi bapa jangan risau boleh guna pasword untuk buka semula hehehe http://download.cnet.com/K9-Web-Protection-32-bit/3000-27064_4-10487710.html?tag=mncol . Harap sebarkan pada kawan2 lain sharing is caring. Tambahkan ilmu pegetahuan dengan menonton documentary. macam macam topic ada http://topdocumentaryfilms.com/ Tukartiub mengulas berita semasa secara sinis dan jenaka. http://tukartiub.blogspot.com/ enjoy... Tukar Tiub tukartiub.blogspot.com Web tv tempatan terbaik low broadband pun streming ok tak putus http://www.tvselangor.com/live/channel1/ www.tvselangor.com The best web tv live http://www.mivo.tv/ web ni dari negara jiran kita. heran aku kita kat sini semua pun kena bayar. Nak tengok tv rancangan csi house dll astro pun kira outdated. enjoy.. http://tvshack.net/ TV Shack - tune in tvshack.net Welcome to tvshack.net, watch movies, tv shows, cartoons, standup comedy and documentaries free!

Harapan Tanpa Suara - Kami Perihatin.

Kelahiran - Anugerah Yang Tidak ternilai Untuk Seorang Wanita.

SOLAT

AL IKTIROF

TAUBATAN NASUHA

AYATUL KURSI

DOA-DOA HARIAN

DOA QUNUT

QASIDAH ISTIGHFAR

TELL ME WHY -DECLAN GALBRAITH - a children's tribute