Bismillah

MY BLOG

Isnin, Oktober 05, 2009

Qada’ dan Fidyah Puasa

Qada’ dan Fidyah Puasa

Walaupun bulan Ramadhan telah pun berlalu,

tapi masih tidak terlewat rasanya kalau kita

berkongsi maklumat mengenai fidyah & qada’

puasa ni. Mungkin ada yang kurang jelas

tentang perkara ni.

Fidyah adalah denda yang harus dibayarkan

kepada orang faqir/miskin yang disebabkan

meninggalkan puasa wajib bulan

Ramadhan dan yang menyebabkan seseorang

harus membayar fidyah adalah karena beberapa hal,

antaranya:


1. Tidak mampu

Orang yang tidak mampu untuk berpuasa seperti

orang yang sudah tua maka boleh meninggalkan kewajiban

puasa Ramadhan. Dan sebagai gantinya, tidak

perlu mengqada‘/mengganti puasa di hari lain,

tetapi perlu mengganti dengan membayar 1 cupak

makanan kepada fakir miskin satu hari untuk

satu orang.

Alah berfirman:

Dan wajib bagi orang-orang yang berat

menjalankannya (jika mereka tidak berpuasa)

membayar fidyah, (yaitu): memberi makan seorang

miskin”. (QS. Al-Baqarah: 184).


2. Sakit


Sakit yang dikategorikan sukar untuk sembuhkan

lagi, sehingga tidak mungkin baginya untuk

mengqada‘ puasa di hari lain. Karena itu

bagi mereka yang menderita sakit seperti ini,

perlu mengganti puasa dengan membayar fidyah.


3. Hamil/Menyusui


Wanita yang hamil atau menyusui anak

boleh tidak berpuasa di bulan Ramadhan.

Menurut sebagian ulama, untuk menggantinya

adalah dengan mengqada‘ dan juga membayar fidyah.

Namun sebagian lain seperti Al-Hanafiyah

mengatakan cukup mengqada‘ saja tanpa membayar

fidyah.

Hadits Nabi SAW
Dari Ibnu Abbas ra. Berkata, Keringanan buat l

elaki dan wanita yang usia lanjut yang tidak mampu

puasa adalah boleh berbuka dengan membayar (fidyah),

memberi makan 1 orang miskin untuk sehari.

Dan keringanan buat wanita hamil dan

menyusui kerana khuatirkan anak mereka

adalah dengan membayar fidyah.(HR Abu Daud)


Sebab Perbezaan


Para ulama memang berbeza pendapat dalam

mengkategorikan wanita hamil dan

menyusui, apakah digolongkan sebagai orang

sakit atau sebagai orang yang lemah/tidak

mampu berpuasa (seperti orangtua dan lain-lain).


Yang mengkategorikan sebagai orang sakit,

maka mewajibkan qada‘/mengganti puasa,

karena bagi orang sakit memang wajib qada‘.

Firman Allah:

Maka barang siapa yang sakit atau dalam

perjalanan (lalu dia berbuka), maka wajib

mengganti sebanyak hari yang dia tinggalkan

itu pada hari-hari yang lain (QS Al-Baqarah: 184)

Sedangkan yang mengkategorikan orang

lemah/tidak mampu puasa, mewajibkan bayar fidyah tanpa qada‘.

Dalilnya adalah terusan ayat diatas:
Dan bagi orang-orang yang berat menjalankannya (

jika mereka tidak puasa) membayar fidyah) yaitu

memberi makan seorang miskin (Al-Baqarah 184).

Dan Imam syafi‘i mewajibkan keduanya iaitu

bayar fidyah dan juga qada karena beliau

memasukkan orang hamil sebagai orang sakit

sekaligus pula orang lemah.

Wallahu a‘lam bis-shawab.
(sumber dari: http://www.pks- jaksel.or. id/Article1416. html)


Ok, kat sini kita kongsi 1 kes:

Abu kini berumur 53 tahun, ketika Abu berumur 17,18,19

dan 20 tahun. Dia tidak pernah berpuasa Ramadhan.

Kini dia berazam dan bertekad untuk mengqada’kan

puasa yang ditinggalkan selama 4 tahun itu.

1. Berapa hari puasa yang wajib digantinya?


2. Apakah dia perlu membayar apa² denda (fidyah),

dan berapa jumlahnya?

Jawapan:
1. jumlah hari yang wajib di qada’ ialah

30 hari x 4 bulan Ramadhan= 120 hari


2. Ya, perlu membayar fidyah. 1 cupak untuk

sehari x 30 hari Ramadhan x jumlah tahun yang

dilangkah


a) umur 17 tahun (36 tahun yang lalu)
30 cupak x 36 tahun = 1080 cupak

b) umur 18 tahun (35 tahun yang lalu)
30 cupak x 35 tahun = 1050 cupak

c) umur 19 tahun (34 tahun yang lalu)
30 cupak x 34 tahun = 1020 cupak

d) umur 20 tahun (33 tahun yang lalu)
30 cupak x 33 tahun = 990 cupak

Jumlah puasa yg perlu diganti: 120 hari
Jumlah fidyah yg perlu dibayar: 4140 cupak

nota:
1 cupak = 0.688 kg (1 gantang = 4 cupak = 2.75 kg )


untuk kiraan lebih tepat, sila dapatkan maklumat

dari lembaga zakat negeri memasing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ingin belajar sesuatu..

http://www.starfall.com/ Learn to Read with phonics www.starfall.com A free website to teach children to read with phonics. For preschool, kindergarten, and first grade. Exciting phonics games and online interactive books. http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en home | LearnEnglish Kids | British Council learnenglishkids.britishcouncil.org Welcome to new LearnEnglish Kids! All your favourite games, songs, stories and activities are here - you can have fun and learn English too! You can search for your favourites, orhave a look at the new Explore sectionand find out where everything is. Kalau nak alih bahasa melayu ke english dan sebaliknya hanya perlu copy and paste di http://www.citcat.com/ tapi lepas tu kena sesuaikan ayatlah kadang2 bercelaru sikit, enjoy A multipurpose portal enabling searching and surfing of real-time translated text and web pages. Surf the Internet in your own language! Dalam banyak buku , buku "rich dad and poor dad" banyak memberi kesan peribadi .Yang ulat buku tentu dah baca, dah 10 tahun kot buku ni terjumpa ebook pdf free kena download http://www.middleastpost.com/87/rich-dad-poor-dad-pdf-download/ . nak cepat2 download sebelum moderator delete. enjoy.. Rich Dad , Poor Dad pdf zip rar download www.middleastpost.com download rich dad poor dad for free zip rar pdf are available Free Arabic Language Course, Learn Arabic, Arabic Tuition www.madinaharabic.com Madinah Arabic - Free Arabic Course, Arabic Language Lessons, Forum and 1-to-1 tuition. Learn Classical–Qu’ranic, Modern Standard, Business Arabic and Islam. untuk peminat tv3 tonton rakaman kegemaran anda http://mobile.tv3.com.my/;jsessionid=wGOdK7q7FsQI1LrFPz2F8Q** Percuma software untuk menapis unsur2 lucah di internet diminta kawan2 yang ada internet tu download lah sebagai kawalan dari anak2 kecil dari terdedah... tapi bapa jangan risau boleh guna pasword untuk buka semula hehehe http://download.cnet.com/K9-Web-Protection-32-bit/3000-27064_4-10487710.html?tag=mncol . Harap sebarkan pada kawan2 lain sharing is caring. Tambahkan ilmu pegetahuan dengan menonton documentary. macam macam topic ada http://topdocumentaryfilms.com/ Tukartiub mengulas berita semasa secara sinis dan jenaka. http://tukartiub.blogspot.com/ enjoy... Tukar Tiub tukartiub.blogspot.com Web tv tempatan terbaik low broadband pun streming ok tak putus http://www.tvselangor.com/live/channel1/ www.tvselangor.com The best web tv live http://www.mivo.tv/ web ni dari negara jiran kita. heran aku kita kat sini semua pun kena bayar. Nak tengok tv rancangan csi house dll astro pun kira outdated. enjoy.. http://tvshack.net/ TV Shack - tune in tvshack.net Welcome to tvshack.net, watch movies, tv shows, cartoons, standup comedy and documentaries free!

Harapan Tanpa Suara - Kami Perihatin.

Kelahiran - Anugerah Yang Tidak ternilai Untuk Seorang Wanita.

SOLAT

AL IKTIROF

TAUBATAN NASUHA

AYATUL KURSI

DOA-DOA HARIAN

DOA QUNUT

QASIDAH ISTIGHFAR

TELL ME WHY -DECLAN GALBRAITH - a children's tribute