Bismillah

MY BLOG

Jumaat, Ogos 07, 2009

Surah An-Nur ayat 39
Yang bermaksud,
Dan orang-orang yang menampik, segala amal usaha mereka adalah laksana gejala panas ( fatamorgana) di gurun tandus, orang-orang yang kehausan menyangka bahawa itu adalah air. Tetapi bila mana dia telah datang ketempat itu tiada satu jua pun yang mereka dapa.,Disana dia berjumpa Tuhan disamping usahanya maka dibayar penuhlah oleh Tuhan perhitungan orang itu dan ALLAH adalah maha cepat memberikan pertolongan.

Kasih Tuhan pada hambaNya diutuskan oleh para Nabi dan mereka diberi pula bekal berjuang, iaitu wahyu ilahi yang tersimpul dalam kitab suci. Penutup segala Nabi dan Rasul,iaitu Muhammad s.a.w membawa petunjuk al-Quran. Namun ada insan yang tidak mahu menerima kebenaran, mereka mencoba jalan sendiri yang hanya berpandukan kepada peribadinya.

Mereka berjalan mencari kebenaran sendiri dipadang pasir yang luas dan tandus, tidak tahu di mana untuk berhenti, panas terik kehausan. Tiba-tiba di tengah tandus terlihat air tergenang, terasa sejuk belum lagi dapat di minum, perjalanan di teruskan namun air tiada kelihatan, pasir jua ditempuhi. Bertambah terik panas bertambahlah jelas air kelihatan, bertambah di perjelaslah air itu oleh khayal fatamorgana. Ini kerena hanya menurutkan kata hati. Terpedaya mata dan tekanan kehausan.

Inilah dalam perjalanan hidup, berjalan di jalan terang siang hari, mata terbuka, tetapi pertimbangan bathin tidak ada. Yang salah di sangkakan benar, tetapi ditipu oleh penglihatan mata, pada hal mata hanya satu alat sahaja diantara lima pancaindera. Alat dari bathin akan menimbang segala yang dilihat dan didengar, diraba dan dirasa. Ditangkap apa yang dilihat oleh mata, lalu dipertimbangkan oleh hati sanubari.

Perjalanan manusia dapat mengajar untuk lebih berhati-hati dalam meneruskan perjalanan. Hidup diibaratkan persis pengembaraan di padang pasir yang tandus. Kadang-kadang ada juga tersimpan air di perut bumi, air yang sebenarnya air, tetapi kita tidak tahu di mana tempatnya, Kita mesti belajar mencarinya. Dan sentiasa meminta petunjuk dari ALLAH: Tunjukanlah kami jalan yang lurus, dan permudahkanlah jalanan hidup kami.

Renungan,
Rahsia hidup manusia bukan kehidupan itu sendiri, melainkan tujuannya. Daya ketahanan kita ialah pada iman dan amal soleh.

Tiba giliran menjadi paku
Hendaklah pukul habis-habisan
Tiba giliran jadi landasan
Tahan pukulan biar bertalu-talu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Ingin belajar sesuatu..

http://www.starfall.com/ Learn to Read with phonics www.starfall.com A free website to teach children to read with phonics. For preschool, kindergarten, and first grade. Exciting phonics games and online interactive books. http://learnenglishkids.britishcouncil.org/en home | LearnEnglish Kids | British Council learnenglishkids.britishcouncil.org Welcome to new LearnEnglish Kids! All your favourite games, songs, stories and activities are here - you can have fun and learn English too! You can search for your favourites, orhave a look at the new Explore sectionand find out where everything is. Kalau nak alih bahasa melayu ke english dan sebaliknya hanya perlu copy and paste di http://www.citcat.com/ tapi lepas tu kena sesuaikan ayatlah kadang2 bercelaru sikit, enjoy A multipurpose portal enabling searching and surfing of real-time translated text and web pages. Surf the Internet in your own language! Dalam banyak buku , buku "rich dad and poor dad" banyak memberi kesan peribadi .Yang ulat buku tentu dah baca, dah 10 tahun kot buku ni terjumpa ebook pdf free kena download http://www.middleastpost.com/87/rich-dad-poor-dad-pdf-download/ . nak cepat2 download sebelum moderator delete. enjoy.. Rich Dad , Poor Dad pdf zip rar download www.middleastpost.com download rich dad poor dad for free zip rar pdf are available Free Arabic Language Course, Learn Arabic, Arabic Tuition www.madinaharabic.com Madinah Arabic - Free Arabic Course, Arabic Language Lessons, Forum and 1-to-1 tuition. Learn Classical–Qu’ranic, Modern Standard, Business Arabic and Islam. untuk peminat tv3 tonton rakaman kegemaran anda http://mobile.tv3.com.my/;jsessionid=wGOdK7q7FsQI1LrFPz2F8Q** Percuma software untuk menapis unsur2 lucah di internet diminta kawan2 yang ada internet tu download lah sebagai kawalan dari anak2 kecil dari terdedah... tapi bapa jangan risau boleh guna pasword untuk buka semula hehehe http://download.cnet.com/K9-Web-Protection-32-bit/3000-27064_4-10487710.html?tag=mncol . Harap sebarkan pada kawan2 lain sharing is caring. Tambahkan ilmu pegetahuan dengan menonton documentary. macam macam topic ada http://topdocumentaryfilms.com/ Tukartiub mengulas berita semasa secara sinis dan jenaka. http://tukartiub.blogspot.com/ enjoy... Tukar Tiub tukartiub.blogspot.com Web tv tempatan terbaik low broadband pun streming ok tak putus http://www.tvselangor.com/live/channel1/ www.tvselangor.com The best web tv live http://www.mivo.tv/ web ni dari negara jiran kita. heran aku kita kat sini semua pun kena bayar. Nak tengok tv rancangan csi house dll astro pun kira outdated. enjoy.. http://tvshack.net/ TV Shack - tune in tvshack.net Welcome to tvshack.net, watch movies, tv shows, cartoons, standup comedy and documentaries free!

Harapan Tanpa Suara - Kami Perihatin.

Kelahiran - Anugerah Yang Tidak ternilai Untuk Seorang Wanita.

SOLAT

AL IKTIROF

TAUBATAN NASUHA

AYATUL KURSI

DOA-DOA HARIAN

DOA QUNUT

QASIDAH ISTIGHFAR

TELL ME WHY -DECLAN GALBRAITH - a children's tribute